Story of Software Sauna 1/2 (in Finnish)

Sorry, but the story behind Sauna only in Finnish.

Tässä lyhyessä blogi-sarjassa kirjoitan vaihteeksi suomeksi, sillä framilla ovat varsinkin Suomea riivaava koodaripula ja ajatuksia etäkoodauksesta yhtenä tuon infernaalisen taudin lääkkeenä. Sekä pakollisena introna lyhyt Software Saunan syntytarina.

Osa 1/2:

Kroatialaiset rakastavat kahvia vähintään yhtä paljon kuin me suomalaiset. Ehkä he vain tajuavat juoda sitä hieman vähemmän kuin me… Luontevaa on kuitenkin, että koko tämä tarina lähti lentoon zagrebilaisen kahvilan pöydästä noin puolitoista vuotta sitten. Hyvä ystäväni ja sparraaja Timo Hakkarainen vastasi viestiini “kyllä”, kun kysyin häneltä olisiko se “koodia Kroatiasta” the next big thing. Olimme ystäväpiirissämme aina välillä miettineet, josko joskus tehtäisiin porukalla jotain, sillä niitä yrittäjiä löytyy Helsingistä Valenciaan, Chigagosta Palo Altoon. Idearintamalla oli ollut vähän hiljaisempaa, kunnes tämä kuningasidea (?) sitten iski omia kokemuksia yhdistämällä ja kuuntelemalla huutavaa koodaripulaa. Tuosta aiheesta ovat suomalainen ohjelmistoala ja media vuodattaneet jo muutaman vuoden, ja täysin aiheesta. Oli aika toimia.

Aikomuksena oli edistää asioita 2018 aikana hiljalleen, mutta asiat eivät tälläkään kertaa menneet täysin suunnitelmien mukaan, kun idea otti reippaasti tuulta purjeisiin loppuvuodesta. Vai pitäisikö sanoa, että sauna alkoi lämpenemään mukavasti. Maaliskuun lopussa jätin tehtäväni Solteq:in Puolan maajohtajana ja samalla loppuivat yhdeksän vuotta kestäneet vuoteni Itämeren etelärannalla. Kovin moni tuskin näki tämän päivän tulevan, jotta jättäisin toisen “kotimaani” taakse. Vähiten ehkä minä itse, mutta niihin harvoihin mahdollisuuksiin kannattaa tässä elämässä tarttua. Toki kerran kymmenessä vuodessa on hyvä repäästä, nottei pohojalaanen eheri sammalootua

Kuukauden ajan uusi kotikaupunkini ja toimisto ovat löytyneet Zagrebista, Kroatian pääkaupungista. Täytyy kuitenkin todeta, että puolet tästä ajasta on tullut vietettyä ympäri Suomea tavaten partnereita sekä mahdollisia tulevia asiakkaita. Pääsinpä todistamaan Pohjanmaan kevättulviakin, jotka tänäkin vuonna tulivat taas täysin yllättäen. Lakeuksilta on kuitenkin pitkä matka tänne etelään, mutta suomalaisen yritys- ja johtamiskulttuurin parhaita puolia pyritään pitämään yllä joka päivä. Perustimme täysin suomalaisomisteisen Software Saunan maahan, joka tunnetaan parhaiten Euroopan kauneimmasta rannikosta, purjehtimisesta ja rantalomista. Miksi näin? Siitä tuonnempana.

Toimin nyt siis täysipäiväisenä Saunamajurina ja meillä on vakaa tarkoitus muuttaa etäkoodauksen toimintaperusteita sekä luoda Kroatian paras työpaikka maan parhaille koodareille.

Koodaripula

Nyt päästään vihdoin introsta asiaan. Maalis-huhtikuussa tuskin kukaan uutisia seuraava ei ole voinut välttyä otsikoilta, joissa käydään läpi Suomea riivaavaa koodaripulaa. Riippuen lähteestä arviot koodarien määrästä, joille olisi Suomessa välittömästi tarjota töitä liikkuvat 7000-9000 välillä. Ja määrä kasvaa. Ohjelmistoyriättäjät ry. ja viimeisimpänä pääomasijoittaja Timo Ahopelto ovat puhuneet kovaan ääneen tästä vajeesta, joka koettelee suomalaista ohjelmistoalaa. Vajetta voidaan pyrkiä korjaamaan lisäämällä tietotekniikan koulutuspaikkojen määrä, mikä tosin ei auta tilannetta vielä useaan vuoteen. Uudelleen kouluttaminen on noussut esiin viime aikoina ja hyviä tuloksia ollaankin Suomesta tällä saralla saatu aikaan. Myös naisten houkuttelu alalle on lisääntynyt ja kiinnostusta on onneksi löytynyt suuressakin määrin. Konkreettinen apu tähän akuuttiin pulaan löytyy kuitenkin Suomen rajojen ulkopuolelta. Tässä hyvin tärkeää roolia näyttelee ulkomaisten koodareiden rektytoiminen Suomeen, mikä tosin on helpommin sanottu kuin tehty. Toivotaan, että valtiovalta kuitenkin helpottaa tätä omilla toimillaan ja Suomesta pystyttäisiin tekemään houkutteleva kohde laatukoodareille. Tähän ei tosin riitä pelkkä “maailman onnellisin maa” -titteli. Toinen lääke lieventämään puutostautia on etäkoodaus. Siitäkin lisää ensi viikolla…

Hauskaa ja lämmintä vappua koti-Suomeen!

Kevätterveisin,

Saunamajuri